In dit laatste deel van het 3-luik lees je over de toekomst; Wat zien we veranderen in het doelgroepenvervoer en het openbaar vervoer (OV) en welke rol kan Qarin hierin spelen?
Dit is het afsluitende deel van het drieluik over het 5-jarig bestaan van Qarin. In het eerste deel vertelden wij over onze roerige start tijdens Corona. In deel twee bespraken we hoe we onze plaats moesten veroveren in de markt, die gekenmerkt wordt door behoorlijke toetredingsdrempels. In deel drie kijken we naar de toekomst.
Welke veranderingen vinden er plaats
We zien de wereld veranderen in het doelgroepenvervoer en het openbaar vervoer (OV). Waar jarenlang alles bij het oude bleef, zien we nu verschuivingen. In het doelgroepenvervoer is aan de ene kant consolidatieslag gaande; kleine en middelgrote (familie)bedrijven verdwijnen en de grotere vervoerders worden groter. Aan de andere kant neemt het aantal ZZP’ers met taxi’s ook buiten de Randstad toe en vormen zij netwerken die in staat zijn kwalitatief goed vervoer te leveren.
Een veelgehoorde klacht is dat personeelskrapte leidt tot capaciteitstekort in het doelgroepenvervoer. Wij zien het anders. De capaciteit is er wel, maar niet in de vorm van medewerkers met een klein contract bij de steeds groter wordende taxibedrijven. De capaciteit zit in netwerken van ZZP’ers en kleine ondernemingen, ook voor het leerlingenvervoer. Met een goede selectie leveren zij ook goede kwaliteit, alleen vinden vraag en aanbod elkaar niet meer.
In het OV zien we lijngebonden vervoer in gebieden plaatsmaken voor vraaggestuurd OV, ook wel Flex-OV genoemd. Van voorzichtige inzet van OV-bedrijven in concessies, tot de provincie Zeeland die in vraagafhankelijke dienstverlening de oplossing ziet voor haar dunbevolkte uitgestrekte gebieden. Flex-OV kan alleen slagen als we de kosten van ritten laag kunnen houden. Dit vereist het creëren van volume door bijvoorbeeld dezelfde voertuigen te gebruiken voor doelgroepenvervoer of zelfs ritten te combineren. Hier is de uitdaging: hoe zorgen we dat het aanbod aansluit op de vraag zonder ingewikkelde spelregels te bedenken.
Wat draagt Qarin bij aan deze toekomst?
Precies daar ziet Qarin haar rol: het op elkaar aan laten sluiten van vraag en aanbod. Een coördinatiepunt dat de reiziger ondersteunt om de voor hem of haar meest passende vervoersvorm te vinden, door te informeren en eventueel te begeleiden, ook fysiek. Door de overstap tussen modaliteiten zo naadloos mogelijk te maken bij boeken en betalen, maar ook tijdens het reizen en voor Wmo’ers al bij de indicatie. En daarnaast door een brug te slaan tussen de opdrachtgever en de aanbieder van vervoer; de ZZP’er, de grote doelgroepenvervoerder, het OV-bedrijf, maar ook met de vrijwilliger of de aanbieder van deelmobiliteit.
Dat doen we door te investeren in technologie, te sturen op data, maar vooral door heel goede mensen aan ons te binden. Dat maakt ons anders dan anderen. Dat maakt ons Qarin. En dat maakt dat wij ook de komende 5 jaar vol vertrouwen tegemoetzien.