Qarin start Q-Regie: regiecentrale gespecialiseerd in OV-aansluitingen

Op dinsdag 11 januari heeft Qarin, dat verschillende dienstverleners in het openbaar vervoer met elkaar verbindt, haar gespecialiseerd regiecentrum Q-regie in gebruik genomen. Q-Regie begeleidt nu de in- en uitstaphulp voor NS en Arriva op meer dan 200 stations, organiseert het Gehandicapten Teamsportersvervoer van Specials Heroes Nederland en het ministerie van VWS en ondersteunt de MaaS-app (Mobility as a Service) Goan! in Twente. Vanaf april 2022 begeleidt het daarnaast de nieuwe dienstverlening HaltetaxiRRReis van de provincie Gelderland.

Paul Pietersen, directeur Qarin, spreekt vol trots:

Met Q-Regie starten wij het eerste coördinatiecentrum dat gespecialiseerd is in het begeleiden van de ‘first and last mile’ van het openbaar vervoer. Of het hierbij gaat om taxi, Wmo-vervoer of deelmobiliteit, alle aansluitingen begeleiden wij. De serviceverlening gaat verder daar waar MaaS ophoudt. Als er vertragingen zijn in het openbaar vervoer moet een aansluitende taxi wachten of een assistentieverlener een alternatieve overstap organiseren, hierbij kan veel worden geautomatiseerd, maar niet alles. Onze medewerkers hebben toegang tot alle beschikbare reisinformatie en zorgen dat aansluitingen worden gehaald of dat er wordt bijgestuurd. Zo versterken wij de reisketen, zodat iedereen drempelloos van A naar B kan reizen.

Q-Regie is opgezet in samenwerking met Vervoersbedrijf Juijn uit Zaltbommel. Verschillende expertises zijn gebundeld, waarbij Q-Regie zich vooral richt op de expertise van aansluitingen van reisassistentie, taxi en Wmo-vervoer op het openbaar vervoer.

Drempelloos reizen met het openbaar vervoer valt of staat met het kunnen vertrouwen op een goede aansluiting. Dat geldt binnen het OV maar ook bij het voor- en natransport. Veel informatie kan digitaal worden uitgewisseld. Reisinformatie inclusief vertragingsmelders zijn beschikbaar en wordt beschikbaar gemaakt voor de reiziger. Toch blijft voor bepaalde diensten ingrijpen door een mens noodzakelijk. Met goed opgeleide regisseurs houden wij de geboekte ketenreizen van onze reizigers in de gaten. Hierbij is essentieel hierbij is dat een assistentieverlener of taxi op tijd op het station is, anders haalt de reiziger zijn instap, uitstap of overstap niet en loopt het vertrouwen in het OV een deuk op.

Met Q-Regie speelt Qarin alvast in op de introductie van HaltetaxiRRReis op 3 april 2022, een aanvulling op het openbaar vervoer in Gelderland, verzorgd door halte-tot-haltetaxi’s. Deze dienst is gericht op het voor- en natransport van het reguliere openbaar vervoer. Bovendien rijdt de haltetaxi naar treinstations binnen een straal van 15 kilometer op het moment dat de buurtbus of ‘reguliere bus’ niet meer rijdt. De provincie Gelderland stelt dat zij er vertrouwen in heeft met Qarin een goede en professionele partner te hebben gevonden die het concept haltetaxi verder kan ontwikkelen naar een flexibel en samenhangend openbaar vervoersysteem. Het contract heeft een waarde van 2 miljoen euro per jaar.

Verwante Artikelen

Reacties